Algemene hulpmiddelen
De extra uitdagingen die je hebt als je slechthorend bent kun je in veel gevallen al wat makkelijker maken door het in huis halen van hulpmiddelen. Op deze pagina hebben we een aantal tips van hulpmiddelen waar je misschien nog niet eerder van had gehoord. Op de pagina Communiceren met anderen hebben we een aantal voorbeelden van hulpmiddelen en tips die je kunnen helpen in contact met andere (goedhorende) mensen!

Flitssysteem
Flitssystemen maken geluiden zichtbaar door middel van flitslampen. Deze apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. De zender vangt bijvoorbeeld het geluid van de bel op en geeft een signaal door aan de ontvanger, een flitslamp, in het stopcontact. Door een aantal korte flitsen waarschuwt de lamp
dat de deurbel is gegaan en er iemand voor de deur staat. Er zijn flitssystemen ook voor telefoon, inbraakalarm, brandalarm, babyfoon en personenoproep.

Spraakafzien
Spraakafzien is meer dan alleen het beeld dat de lippen vormen. Je kijkt ook naar houding en lichaamstaal, naar gezichtsuitdrukking en je luistert naar de intonatie. Die dingen samen zorgen ervoor dat je kunt ‘zien’ wat iemand zegt. Baan, paard, maart, praat, maan: het ziet er allemaal hetzelfde uit bij het liplezen. Op grond van de context en je woordkennis moet je snappen waar het over gaat. Liplezen betekent de hele tijd goed opletten, en dat is behoorlijk vermoeiend.

Ondertiteling
Nederlandstalige televisieprogramma’s op de publieke zenders worden meestal ondertiteld voor slechthorenden en doven. Deze ondertiteling kun je aanzetten via teletekstpagina 888.

Met verschillende kleuren wordt aangegeven wie er aan het woord is. Ook achtergrondgeluiden, bijvoorbeeld het gerinkel van de telefoon, worden vermeld. Op NOS-teletekst pagina 200 kun je zien welke programma’s ondertiteld zijn. Achter de programmatitel staat dan een ‘t’. Ook bij de commerciële omroepen worden programma’s ondertiteld, maar zij lopen nog wel achter bij de publieke zenders.

Versterker
Een versterker kan het geluid van de deurbel of een telefoon versterken. Dit kan op meerdere plekken in het huis.

Trilsysteem
Een trilsysteem maakt geluiden voelbaar door te trillen. Ook deze apparatuur bestaat uit zenders en ontvangers. Het voordeel van een trilsysteem is dat je de ontvanger altijd bij je draagt en je dus niet afhankelijk bent van stopcontacten.

Wekkers
Weksystemen werken op dezelfde manier als de waarschuwingssystemen. Er zijn wekkers met een geluidsversterker, wekkers die een lichtsignaal geven en wekkers die verbonden zijn aan een trilschijf die je onder je kussen kunt leggen. De meeste wekkers kunnen ook aangesloten worden op het waarschuwingssysteem.