Goed om te weten voor ouders
Als ouders kan het best lastig zijn om je kind los te laten. Daarom is het goed te weten dat uw kind op een veilige plek terecht komt. Hieronder staat een lijstje met veelgestelde vragen van ouders. Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Dan kunt u altijd mailen naar info@shjong.nl. Tijdens een kamp is Brian Smit meestal de eindverantwoordelijke, u kunt hem mailen op brian@shjong.nl. Als uw kind meegaat op kamp krijgt u ook zijn telefoonnummer voor noodgevallen.

1. Wat heeft mijn kind eigenlijk aan SH-Jong?
Wat wij veel horen, en wat wij ook zelf ervaren hebben, is dat SH-Jong voor jongeren een plek is waar ze zich thuis voelen. Waar ze niet op hun tenen hoeven te lopen om alles te verstaan en waarin ze zich niet schamen om te vragen of iemand wil herhalen wat net gezegd is. Zoals de voorzitter van SH-Jong, Stan van Kesteren, in het magazine van Stichting Hoormij schreef: “Voor ons voelt SH-Jong als een warm bad, waar je ontspannen in weg kan zakken. Plezier met elkaar staat voorop. Alles wat we daarbij leren is mooi meegenomen”. Tijdens de Challenge Life-weekenden krijgt uw kind tips aangereikt om zijn/haar doelen te bereiken. Tijdens het Pinksterkamp, het Herfstweekend en de activiteiten die één dag duren leert het kind meer onbewust over zichzelf: door met andere slechthorenden te praten komt hij/zij erachter dat er verschillende manieren zijn om met slechthorendheid om te gaan, én dat het helemaal niet erg is om slechthorend te zijn.

2. Hoe weet ik zeker dat mijn kind de instructies heeft verstaan?
Bij SH-Jong is er bij elke activiteit een NmG-tolk aanwezig. Een NmG-tolk is een tolk die gesproken tekst vertaalt in gebaren. NmG staat voor: Nederlands met ondersteunende gebaren. De tolk vertaalt het gesproken Nederlands naar een combinatie van een duidelijk mondbeeld met ondersteunende gebaren. De tolk herhaalt letterlijk de gesproken zinnen maar articuleert zo duidelijk dat je het mondbeeld goed kunt aflezen. De tolk gebruikt hierbij niet zijn of haar stem. Kan uw kind geen gebaren en is het niet zo bedreven in het liplezen? Geen probleem! Bij SH-Jong is er ook een schrijftolk aanwezig als de activiteit dat toelaat. Een schrijftolk typt alles wat er gezegd wordt op spreeksnelheid mee. Op deze manier kunnen de leden van SH-Jong lezen wat er gezegd wordt als ze iets niet verstaan hebben.

3. Wat nou als mijn kind een ongeluk krijgt?
De meeste sportieve activiteiten worden begeleid door professionele instructeurs die wij inhuren. We nemen geen onverantwoorde risico’s. Mocht er toch iets aan de hand zijn: op de weekenden zijn er altijd verschillende mensen met een EHBO-diploma aanwezig, en er zijn mensen met een rijbewijs die in geval van nood uw kind naar het ziekenhuis of een huisartsenpost kunnen brengen. Dit komt zelden voor, maar het is een geruststellende gedachte dat wij op zulk soort zaken voorbereid zijn.

4. Wie let er eigenlijk op mijn kind tijdens zo’n kamp?
Tijdens het kamp worden de activiteiten georganiseerd door de kampleiding en deze zorgt er ook voor dat uw kind zich op zijn gemak voelt. Brian Smit is meestal de “kampbaas”. Hij wordt daarbij ondersteund door een groep van 4 of 5 mensen in wisselende samenstelling. Ellen Revenberg is één van de mensen die ook regelmatig kampleiding is, even als Gaby Vos. Voor het aankomende herfstweekend zijn de kampleiders: Brian Smit, Ellen Revenberg, Jessica de Waard en Lisette Kampstra. Als u uw kind komt brengen naar het kamp stellen zij zich graag aan u voor.

5. Ik ben niet in de gelegenheid om mijn kind te brengen, en/of mijn kind kan niet zelfstandig reizen
Onze leden wonen verspreid door heel Nederland. In bijna alle gevallen is er wel iemand te vinden waarmee uw kind mee kan reizen. Ook andere ouders zijn vaak bereid om uw kind thuis op te halen en daarna naar het kamp te brengen. Laat het Brian (brian@shjong.nl) weten als u vervoer zoekt, dan neemt hij contact met u op.